Petőfizarándoklat

 

A Petőfi-zarándoklatról röviden

Az idei Országos Könyvtári Napok keretében három vármegye (Fejér, Veszprém, Vas) könyvtárainak összefogásával egy kulturális zarándoklattal emlékezünk meg Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára. 
Petőfi 1839-ben, tehát alig 16 évesen tette meg gyalogosan a Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig tartó utat. Ez volt az első útja, amelynek során Veszprém vármegyében járt. Ahogyan Könczöl Imre (a székesfehérvári városi, majd megyei könyvtár első igazgatója, később a várpalotai könyvtár nagyhatású igazgatója) a százötvenedik évforduló tiszteletére, 1972-ben kiadott könyvecskéjében fogalmaz: "„Istentől, embertől elhagyott földönfutó korának kezdetén, 16 évesen gyalogolt keresztül először a megyén”.  
A zarándokút során hat napon keresztül megyünk végig azon az úton, amelyen Könczöl kutatásai szerint Petőfi Sándor maga is végiggyalogolt. Az út során felidézzük a településhez köthető helyi Petőfi-emlékeket, meglátogatjuk a Petőfi emlékére állított szobrokat, emléktáblákat, elszavaljuk verseit.
 

Ki kapcsolódhat be a zarándoklatba?

A zarándoklatba bárki bekapcsolódhat, akkor is, ha csak egy-egy településen szeretne megemlékezni Petőfire. Szeretettel invitálunk mindenkit, aki szereti Petőfi Sándor verseit. A zarándoklat részleteiről, az állomásokra való pontos érkezésről a 30/697-2623 telefonszámon,

e-mail-címen és a krudylib.hu/wiki/konyvtarut oldalon tájékozódhat.  

Hol tudok érdeklődni?

A 30/697-2623 telefonszámon,

e-mail-címen és a krudylib.hu/wiki/konyvtarut oldalon tájékozódhat.  

 

Plakátok

A Petőfi-zarándoklat plakátja

 
A Petőfi-zarándoklat plakátja
 

A Petőfi-zarándoklat állomásai időpontokkal

 
OKN - Petőfi-zarándoklat állomásai időpontokkal
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

Petőfi-zarándoklat Fehérvártól Ostffyasszonyfáig
 
A Petőfi 200 emlékév alkalmából, az Országos Könyvtári Napok keretében 2023. október 2-án 10 órakor egy rövid műsort és a sajtótájékoztatót követően Petőfi zarándoklat indul a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár központi épülete elől. A zarándoklat 6 napon át tart, 17 települést érintve 130 km-t teszünk meg. 
A zarándoklatot dokumentáló vándorkönyvet Móricz Hetény, a pápai református gimnázium 16 éves diákja szállítja állomásról állomásra, aki Petőfi Sándor hasonmásaként, nemzeti költőnket megszemélyesítve halad végig azon az útvonalon, amelyen Petőfi ugyanennyi évesen 1839-ben végiggyalogolt. Minden állomáson felkeressük a Petőfi-kultusz helyi emlékeit, ott ünnepi műsorral megemlékezünk, majd másnap útjára engedjük "Petőfi Sándort" és a zarándokokat.  
Az állomások: 1. nap: Székesfehérvár - Csór - Várpalota, 2. nap: Várpalota - Öskü - Hajmáskér - Veszprém 3. nap: Veszprém - Márkó - Bánd - Herend 4. nap: Herend - Városlőd - Farkasgyepű - Pápa, 5. nap: Pápa - Nyárád - Mersevát - Celldömölk, végül a 6., zárónap: Celldömölk - Kemenesmihályfa - Ostffyasszonyfa.
A résztvevő könyvtárak ezzel az összefogással emlékeznek meg Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról.
Ostffyasszonyfán 16 órakor sajtótájékoztatót tartunk a zarándoklat eredményeiről, illetve ekkora fog megérkezni a várpalotai Kóti László, 11-szeres Ironman, illetve dupla Ironman címet birtokló triatlonista, aki az emlékév tiszteletére vállalta, hogy október 7-én reggel elindulva kerékpárral teljesíti a zarándoklatot. 
 
A Petőfi-zarándoklat előzményeiről
 
A kulturális zarándoklat a korábbi könyvtárutak mintájára szerveződött. Eddig négy könyvtárút valósult meg, az idei ötödiket kifejezetten nagy költőnk tiszteletére tesszük meg. (A Könyvtárút kezdeményezésről és a korábbi utakról http://konyvtarut.bmk.hu/ oldalon lehet tájékozódni.)
Felmerül kérdésként, hogy miért ezt az útvonalat jelöltük ki. Magyarázata, hogy Könczöl Imre (Székesfehérvár, majd Várpalota legendás könyvtárigazgatója) Petőfi születésnapjának 150. évfordulójára egy kis könyvecskét adott ki kutatásairól, és ebben tisztázta, hogy ez a legvalószínűbb útvonal, amit a 16 éves költő gyalogszerrel megtett a székesfehérvári Salkovics Mihály rokonától Veszprém megyén át az Ostffyasszonyfán lakó Salkovics Péter rokonáig.
 

Az október 2-ai sajtótájékoztató részletei:

helyszín: Székesfehérvár, Bartók Béla tér
(a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi épülete előtt)
időpont: 2023. október 2. 10:00
Kapcsolattartó: 
Buriánné Tarró Edit
könyvtárigazgató
telefon: 70/508-1420
Az október 7-ei zárórendezvény sajtótájékoztatójának részletei:
helyszín: Ostffyasszonyfa, katolikus parókia
időpont: 2023. október 7. 16:00
Kapcsolattartó: Mesterházyné Jánosa Magdolna
Petőfi-kutató, helytörténet-kutató
telefon: 30/216-2161
 
A zarándokút főszervezője:
Budai László
könyvtárvezető
30/697-2623
 
 
 
please do NOT follow this link