Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 25. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

Dániel sokáig csupán a munkájával kapcsolatos szakirodalomban igyekezett naprakész lenni. Azonban egyik karácsonyra kapott egy útleírást, ami meghozta az áttörést az olvasás és a könyvek iránti szeretetében. Henry Morton Stanley „Legsötétebb Afrikában” című művét kedvesétől kapta ajándékba. Már a kötet antik külseje is lenyűgözte, hát még a beltartalma. Rövidesen pedig azon kapta magát, hogy antik útleírás gyűjtővé vált. Ezután már nem volt számára megállás: egyre több könyvespolc gyülekezett a lakásban, telis-tele antik útleírásokkal. Mára már több mint ezer kötetes házi könyvtár boldog tulajdonosa.

Olvasmányai kizárólag az 1945 előtt magyar nyelven megjelent útleírásokra, útinaplókra és bármilyen utazással kapcsolatos kötetekre korlátozódnak.

Jó ideig boldoggá tette a gyűjtés öröme és az, hogy megcsodálhatja a könyvespolcán sorakozó műveket, de egy idő után rájött, hogy nem szeretné csupán magányosan imádni könyveit. Elkezdett gondolkozni, hogyan is tudná a széles közvélemény számára „láthatóvá” tenni a magyar utazási irodalom fantasztikus kincseit. Így született meg az ELBIDA projekt.

Már 2015-ben felötlött benne a blog gondolata, de csak 2016 tavaszán indította el.

Az első időszakban fontos volt számára az anonimintás, mert nem szerette volna, ha csupán személye ismerete miatt kattintanak blogjára. Ezért hozta létre az ELBIDA mozaikszót, ami az Ex Libris Biró Dániel szavakból áll össze. (Az ex librist régen a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztották azzal a céllal, hogy a könyv hovatartozását dokumentálja.) Az Ex Libris Biró Dániel arra utal, hogy a blogban bemutatott könyvek mindegyike a gyűjteménye kézzel fogható darabja. 

A blogolás kezdete számára tele volt lelkesedéssel, azonban azt gondolja, hogy visszatekintve igencsak tanulóidőszak volt számára. Mára már sokkal összeszedettebb, komplexebb és informatívabb bejegyzései születnek.

Az ELBIDA projekt működése óta kialakult egy olvasói kör, akinek egy szűk magja, amolyan antik útleírás iránt rajongók közösségét hozta létre. Személyes találkozás kevés volt ennek kapcsán, de több online kapcsolat is létrejött az idők során és több előadást is tartott már meghívásra, érdeklődő közösségek számára, a magyar utazási irodalomról, híres és különleges utazókról. Dániel szívesen vállal ilyen jellegű előadásokat, hiszen miniatűr kultúrmissziója az, hogy szélesebb körben ismerjék meg az emberek a magyar utazási irodalmat, ami egy olyan magyar érték, amelyre méltán lehetünk büszkék.

A hétköznapokban egy bántalmazott nők és gyermekek befogadását végző intézmény vezetője Kaposváron. 21 éve dolgozik a Borostyánvirág Alapítványnál és kollégáival közösen mindennap azon dolgoznak, hogy az intézményben élő családok életét segítsék. 

Nagyon sokat dolgozik, de ha éppen nem dolgozik, nem olvas és nem blogolással tölti idejét, akkor párjával és kutyáikkal, cicáikkal van, vagy pedig testvérével a Dráva folyóban élő halakat kergetik.

 

ELBIDA PROJEKT blog: http://www.elbida.hu/

ELBIDA PROJEKT blog Facebook: https://www.facebook.com/elbidaprojekt/

 

 

please do NOT follow this link