Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 23. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

Dorka kislányként sok időt töltött a nagymamájánál, ahol nem mindig volt megfelelő tv-adás, viszont a nagymamája polcai tele voltak könyvekkel. Hogy ne unatkozzon, kezdetben nagymamája olvasott fel neki. Már ekkor rájött, hogy a könyvek különleges világokba repíthetik el az embert, és alig várta, hogy ő maga olvashassa őket. Amikor megtanult olvasni, azonnal beiratkozott az iskolai könyvtárba, s rengeteg Janikovszky Éva és Mi micsoda kötetet kölcsönzött. Amikor úgy érzete, már nem elegendőek számára az iskolai könyvtár nyújtotta lehetőségek, barátnőjével beiratkoztak a városi könyvtárba is. Innentől már nem volt megállás neki, s ami kislányként unaloműzésnek kezdődött, az mára szenvedéllyé vált számára.

A könyvek műfaját illetően leginkább a fantasy és a romantikus kötetek állnak közel szívéhez, azonban ha egy adott mű a komfortzónáján kívül helyezkedik el, de jó értékelést kapott róla például egy ismerőstől, nagyon szívesen a kezébe veszi.

Dorka a blogolást 2016-ban kezdte el AniTiger, a Hagyjatok! Olvasok! bloggerinájának segítségével, mégpedig olyan indíttatásból, hogy ekkor már 5 éve otthon volt két gyermek édesanyjaként, s nem érték ingerek, hiányzott neki a rendes emberi beszéd, valamint szüksége volt valami elfoglaltságra, ami csak az övé. Azt mondja, amikor a blogra ír, az számára az énidő, amire minden anyának szüksége van.

A kezdetek nehezen indultak Dorkának, de AniTiger sokat segített neki eligazodni a blogolás világában. Először csak személyesebb bejegyzések, book tagek és könyvértékelések voltak a blogon, de amikor érezte, hogy menni fog ez neki hosszútávon is, akkor lettek állandó rovatok is. Egy idő után már a HTML-kódolás világától sem ódzkodott, pedig az elején nagyon nem akaródzott belekóstolni.

Dorka együttműködik kiadókkal, akik közül volt, akit ő keresett meg (pl.: Álomgyár Kiadó, Athenaeum Kiadó), de volt olyan is, hogy a kiadók (pl.: Twister Media Kiadó, Menő Könyvek, Maxim Kiadó) keresték meg Dorkát. Eszméletlenül hálás a kiadóknak és hihetetlen számára, hogy egyáltalán szóba álltak vele, nemhogy még ők keresték meg az együttműködés reményében.

3 éve kezdett el dolgozni egy helyi, jászárokszállási gyárban, mint operátor. Szerencsésnek érzi magát, mert olyan a munkarendje, ami mellett a gyerekeket könnyen el tudja vinni az oviba, suliba, meg persze haza is tudja őket onnan hozni.

Szabadidejében rengeteget kirándulnak, sportolnak, horgásznak a családdal. Ha mégis van olyan nap, amikor nem mennek sehova, akkor a házat rakja rendbe a fiai segítségével, vagy filmeznek a férjével kettesben.

 

Anya olvas blog: https://dorkaanyaolvas.blogspot.com/

Anya olvas Facebook: https://www.facebook.com/anyaolvas/

Anya olvas Instagram: https://www.instagram.com/dorka_anyaolvasblog/

Anya olvas Moly: https://moly.hu/tagok/anya_olvas_blog

 

please do NOT follow this link