Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 18. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

A mai rész ismét egy rendhagyó rész, ugyanis én Bibiéken kívül nem hallottam még olyan csatornáról vagy blogról, ahol az egész család készít értékeléseket. Bibi munkásságával először Szurovecz Kittivel készített interjús videóján keresztül ismerkedtem meg. Nagyon szimpatikus volt a videóban, így azóta több platformon is követem. Bár az interjúban főleg Bibiről lesz szó, de természetesen a közös munkát sem hagytuk ki belőle.

Azért azt tudni kell, hogy Bibi külföldön él családjával (Angliában), így már érthető a csatorna mottója is : Olvassatok sokat, olvassatok idegen nyelven :*

 

Bibi már kicsi gyerekkorában járt a könyvtárba a nagymamájának könyvekért.  Mindig csak ámult és bámult a sok könyv között, de csak pár évvel később a Két Lotti hozta meg számára a kedvet az olvasáshoz. Ekkor jött rá, hogy a könyvek nemcsak szépek és jó illatúak, de érdekesek is tudnak lenni.

A könyvek műfaját illetően ugyanolyan lelkesen olvas el egy romantikus könyvet, egy sci-fit, mint egy horror műfajút, így inkább „mindenevőnek” vallja magát.

Bibi csatornája kicsit rendhagyóbb, mint az eddig bemutatottak, ugyanis Ők családilag készítik a csatornát. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Bibi, hanem a férje és a kislánya is elmondja véleményét az adott könyvről, amit éppen olvasnak. Azért is különleges ez a csatorna, mert mindannyian különféle témájú könyveket preferálnak, így a csatorna követői sokféle kritikát hallhatnak.

Bibi számára a vlogolás úgy kezdődött, hogy imád beszélni. És ha már beszél, miért ne lehetne az olvasásról, a könyvekről? Bibinek van egy blogja is, aminek az indítása olyan apropóból történt, hogy sokszor van, amiről inkább leírná véleményét, mintsem elmondaná, illetve szívügye az idegen nyelven olvasás és tanulás, amihez a blogos platform adja a fő kereteket.

A vlogot 2016 decemberében, a blogot pedig 2017 márciusában indította útjára. A kezdetek nagyon nehéznek bizonyultak számára és ma sem vallja magát profinak. Az első videóknál nagyon nehéz volt összeszednie a gondolatait, a kamerába nézve összefüggően beszélni, annak ellenére, hogy imád beszélni. Kezdetben jegyzeteket készített, hogy mit milyen sorrendben mondjon el a videókban, hogy legyen valamilyen szerkezete, ne csapongjon ide-oda. A háttérmunka nagyon sok időt és energiát vesz el, hogy egy minőségi, megfelelő anyagot hozzanak ki a csatornára. A videók vágását például sokáig a férje végezte, ami szintén nem könnyű munka.

A blogolás kezdetei sokkal könnyebbnek bizonyultak számára. Imádta mindaddig, amíg egy éles és igazságtalan kritika nem érte munkáját. Akkor megtorpant, de hamar rájött, hogy sok blogger van, akik nem szeretnék elveszíteni olvasóikat, így igyekeznek a kezdő bloggerek szarvát letörni. Szerencsére a bejegyzéskiesésen kívül nem okozott nagy kárt ez az eset, hiszen tudja, hogy amit csinál az jó és hasznos, még ha nem is mindenkinek. Mára már eljutott odáig, hogy nem is szeretne mindenkinek tetszeni, hiszen ez úgysem lehetséges, kritikusaink mindig akadnak.

Családilag vannak együttműködéseik kiadókkal: a megkeresés vegyes volt. Volt, hogy ajánlásra keresték meg őket, de olyan is, hogy Bibi kereste meg a kiadót, mert nagyon sok olyan könyvet adnak ki, mint amilyeneket szeretnek olvasni, érdekli őket.

Számukra az egész arról szól, hogy szeretnek olvasni és szeretik elmondani a véleményüket az általuk olvasott kötetekről. Ez nekik egy hobbi, nem pedig bevételi forrás és nem is a mennyiség a fontos számukra. Sikerük talán abban is rejlhet, hogy más korosztályoknak olvasnak, mint a többi, jelenleg piacon lévő booktuber.

Bibi tavaly végzett a Kodolányi Egyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán, valamint két évet elvégzett ugyanezen egyetem Gazdaság és Menedzsment szakán is. Jelenleg egy hotelben dolgozik és angolul tanul. Ezek mellett ha ideje engedi németet tanít. A legfontosabb pedig, hogy feleség és anya, ami a fent említettekhez képest a legkeményebb hivatás számára.

Szabadidejét tanulással, gyermekneveléssel, jógázással, biciklizéssel és főzéssel tölti szívesen.

 

BibiBuchlove YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCcDtwUTdtEQz5oS1dZCftWA/featured

BibiBuchlove Blog: https://bibibuchlove.blogspot.co.uk/

BibiBuchlove Instagram oldal: https://www.instagram.com/bibibuchlove/ 

BibiBuchlove Facebook oldal: https://www.facebook.com/BibiBuchlove/ 

BibiBuchlove Twitter oldal: https://twitter.com/Bibi_Kocs

 

please do NOT follow this link