Arcok, utak, életek - Agatha Christie - Munkácsi Leila ajánlója

Új rovatunkban olyan emberekkel szeretnénk megismertetni olvasóinkat, érdeklődőinket, akik valamilyen okból híresek lettek vagy éppen sokat tettek munkásságukkal a világért, az emberekért. Emellett a rovat végén ajánlunk általuk írott vagy róluk szóló köteteket, melyeket könyvtárunkban ki is kölcsönözhetnek az érdeklődők.

Rovatunk mai részében a krimi koronázatlan királynőjének rögös életútját járhatják végig. „A brit hölgy, aki bűnügyi regényei és novellái mellett a romantikus műfajban is alkotott, egyike a világ legtöbbet olvasott szerzőinek, ugyanis műveit az elmúlt 90 évben – több mint 100 nyelven – körülbelül 300 millió példányban értékesítették.” (Forrás: Rubicon)

A kép forrása: 5 perc angol

 

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született a délnyugat-angliai Torquay-ban, Devonshire grófság egy tengerparti városkájában Agatha Mary Clarissa Miller néven. Édesapja Frederick Alvah Miller, édesanyja Clarissa Margaret Boehmer. Agatha harmadik gyermekeként érkezett a családba. Nővére tizenegy, bátyja pedig tíz évvel volt idősebb nála. Amikor ő megérkezett a családba testvérei bentlakásos iskolába jártak már, így gyakorlatilag egykeként nőtt fel.

A kor szokásainak megfelelően házi tanításban részesült, a tanulás mellett pedig kedvelt tevékenysége volt az olvasás. Kislányként megtanult zongorázni, s jó ideig operaénekesnek készült. Gyermekkorának jelentős részét Franciaországban töltötte. A család bízott benne, hogy Agatha édesapjának tüdőbetegségén segít majd a dél-európai levegő, azonban nem hozta meg a várt eredményeket, így a család az 1900-as évek elején visszatért Angliába. Édesapját 1902-ben veszítette el. Ezután tíz évig még édesanyjával élt, majd 22 évesen megismerkedett „Archibald Christie pilótával, aki 1914-ben oltár elé is vezette őt. A párnak később egy leánygyermeke született. Időközben kirobbant az első világháború, az újdonsült férjet a frontra vezényelték, Agatha pedig – mint nővér – a torquayi kórházba került.” (Forrás: Rubicon)

Idővel áthelyezték egy laboratóriumba, ahol tanulmányozhatta a különböző orvosságokat és mérgeket, ezeket a tapasztalatokat pedig kamatoztathatta később regényírásai során. Ebben az időszakban született meg fejében egyik híres detektíve Hercule Poirot karaktere.

Az 1920-as évek több szempontból is jelentősnek számítanak életében: ekkor adták ki Az Ackroyd-gyilkosság című kötetét, ami meghozta számára a világsikert; ugyanakkor magánélete romokba dőlt. Férje bejelentette válási szándékát, mire válaszul az írónő 11 napra eltűnt a világ szeme elől.

„Agatha és Archibald Christie 1928-ban hivatalosan is elváltak. Az egyedülállóvá vált nő még ebben az évben elindult keletre, hogy pihenjen, és új élményeket szerezzen. Utazásának első állomása Bagdad volt, ahonnan továbbutazott az ősi Urba. Itt ismerkedett meg a tizennégy évvel fiatalabb régészasszisztenssel, Max Mallowan-nel, akivel 1930 szeptemberében össze is házasodtak. Az írónő nappal általában a férje munkájában segédkezett, éjszaka azonban újabb és újabb gyilkosságokat agyalt ki. Ugyanebben az évben jelent meg az első Miss Marple-regény, a Gyilkosság a paplakban.” (Forrás: Ekultúra) Férje munkájának köszönhetően beutazhatta a Közel-Keletet, ott szerzett élményei pedig jelentős inspirációt adtak műveihez, például a Gyilkosság Mezopotámiában vagy a Halál a Níluson krimikhez.

„A 20. század derekán Agatha a világ egyik legolvasottabb írója lett, akinek műveit közvetlenül a megjelenés után több tucat nyelvre lefordították, és milliós példányszámban árusították, szerte a világon; az írónő tehetsége még a brit királyi udvar figyelmét is felkeltette, így Agatha 1971-ben a Brit Birodalom dámája cím – ez a lord méltóság női megfelelője volt – büszke tulajdonosa lett.” (Forrás: Rubicon) „Ekkoriban helyezték el az írónő fényképét a Nemzeti Portégalériában; az osztrák Oscar Kokoscka portrét festett róla, és viaszmása bekerült Madame Tussaud londoni panoptikumába.” (Forrás: Ekultúra)

Ekkor már számos betegségtől szenvedett azonban élete utolsó éveiben sem hagyta abba az írást. 1975-re többek között Poirot kalandos életútját is befejezte. Végül 1976. január 12-én békében és csendben távozott az élők sorából.

Bár a romantika műfajába is belekóstolt és verseket is írt, mégis a krimi területén lett világszinten elismert írónő Agatha Christieből. Művei visszarepítenek minket a XX. század első harmadának angol világába. Rengeteg gyilkosságot, rablást agyalt ki, könyveiben mégsem fröcsög a vér vagy tombol az erőszak, hanem inkább az indítékra, a tettes személyének megtalálására fekteti a hangsúlyt. Könyveinek cselekménye általában bonyolult, mégsem fedezhetünk fel bennük egyetlen következetlenséget sem. Műveiből azóta számos színházi és filmfeldolgozás készült, melyek azóta is megtalálhatók a tévéműsorok között.

Műveit felsorolni elég sok helyet foglalna el itt, de azért néhányat mégis szeretnénk ajánlani:

 • Az Ackroyd-gyilkosság
 • Alibi
 • Gyilkosság a paplakban
 • Gyilkosság az Orient expresszen
 • Az ABC-gyilkosságok
 • Halál a Níluson
 • Gyilkosság Mezopotámiában
 • Tíz kicsi néger
 • Holttest a könyvtárszobában
 • A karácsonyi puding

A szerzőről ajánljuk

 • Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője. – Budapest : PLKV, 1988
 • Thompson, Laura: Agatha Christie: egy angol mítosz ; életrajz exkluzív dokumentumok alapján. – Budapest : Háttér, cop. 2009
 • Cade, Jared: Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap. – Budapest : Európa, 2010
 • Curran, John : Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei: a krimi királynőjének műhelytitkai. – Budapest : Európa, 2010

 

Érdekességek

 • évente általában két kötetet publikált: a második mindig karácsony előtt került kiadásra
 • előfordult, hogy egy hétvége alatt megírt egy könyvet
 • legjobb ötletei állítólag akkor jöttek, amikor hatalmas viktoriánus fürdőkádjában hesszelt és almát falatozott
 • azért kezdett el detektívregényeket írni, mert a testvére ugratta vele, hogy úgysem menne neki
 • Hawaira is eljutott első férjével, ahol ők voltak az első britek – Edward herceg után – akik megtanultak szörfözni
 • „1941 környékén az MI5 nyomozni kezdett utána. Az N vagy M című regényének egyik szereplője, Major Bletchley és a köré fűződő történet ugyanis olyan realisztikusra sikeredett, hogy az ügynökök azt hitték, Christie-nek tuti van egy kéme a Bletchley Parkban lévő kódfejtő központjukban. Különben honnan jutott volna eszébe ez a név? Nos, az írónőnek volt erre egy frappáns válasza: "Éppen Oxfordból zötykölődtem London felé, amikor Bletchleynél lerobbant a vonat. Azzal álltam bosszút a helyen, hogy Bletchleynek neveztem az egyik legkellemetlenebb karakteremet."” (Forrás: Charivari blog)
 • „Hercule Poirot karakterét Torqueyban élő belga menekültek ihlették. A kis belga detektív olyan népszerű lett, hogy amikor Christie a Függöny című regénnyel 1975-ben eltemette, a The New York Times olyan nekrológot közölt róla, mintha valós személy lett volna. Másik kedvelt karakterét, Miss Marple-t részben mostoha nagyanyjáról mintázta, részben pedig a mama barátnőiről, akik pontosan olyan minden lében kanál öreg hölgyek voltak, mint Miss Marple.” (Forrás: Charivari blog)
 • 2011-ben a londoni Brittish Múzeumban háromezer éves elefántcsontokból készült kiállítás. Ezek egy részének fennmaradása Agatha Christienek köszönhető, ugyanis a kincsek egy részét az írónő tisztította meg, méghozzá az arckrémével, mely nélkül egy lépést sem tett sehová.
 • Poirot neve a francia poireau szóból származik, ami póréhagymát jelent.
 • Agatha „Christie az egyetlen olyan író, akinek egyszerre három különböző darabját is játszották a West End-en egyidőben. Ezek közül az Egérfogó, ami a leghosszabb ideje futó színpadi darab címét is birtokolja. A darabot 1952-ben kezdték el játszani és a mai napig is rendeznek előadásokat.” (Forrás: CASSY BLACKSMITH BLOGJA)

 

Ha valaki kíváncsi lenne, milyen hangja volt az írónőnek, meghallgathatja az egyetlen felvételt, amin megszólal: https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=94658968?storyId=94658968&t=1593153792997

Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával: http://ekultura.hu/2010/11/26/interju-mathew-prichard-dal-agatha-christie-unokajaval-2010-november

 

 

Felhasznált források:

Rubicon: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1890_szeptember_15_agatha_christie_szuletese/

Ekultúra: http://ekultura.hu/2005/02/25/agatha-christie-eletrajz

Charivari blog: https://charivari.blog.hu/2015/09/15/10_izgalmas_teny_agatha_christie-rol_aki_legalabb_olyan_erdekes_volt_mint_hires_karakterei

HVG Kultúra: https://hvg.hu/kultura/20110319_agatha_christie_titokzatos_elete_krimi

5 érdekesség, amit nem tudtál Agatha Christieről: https://cassyblacksmith.wordpress.com/2015/09/15/5-erdekesseg-amit-nem-tudtal-agatha-christie-rol/

please do NOT follow this link