Ajánlók a #maradjotthon idejére

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban.

(A kép forrása: Könyvesblog (https://konyves.blog.hu/2019/01/25/szabados_agnes)

 

Szabados Ágnes neve sokaknak ismerős lehet, hiszen a televízióban számtalanszor láthatták már. Na de ki is ő valójában? Saját weboldalán így nyilatkozik magáról: „híradós műsorvezető, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója, vezetője, olvasásnépszerűsítő, irodalomterapeuta, riporter, podcaster.”

Ági a szegedi egyetemen végezett kommunikáció-és médiatudomány szakon, ahonnan egyenes út vezetett számára a szegedi helyi televízióba. Itt az összes lehető poszton kipróbálta magát, amikor felajánlották neki, hogy próbálkozzon meg a műsorvezetői pozícióval is. Ekkor szeretett bele a hírek világába. Újságíróként is kipróbálta magát, de mégis maradt a televíziózásnál.

Ezután Budapestre költözött, ahol a SportKlub Televízióhoz került műsorvezetőnek. Itt kapott lehetőséget arra, hogy saját műsora legyen, ami a Pályán Kívül sportoknyomozói műsor volt.

Végül pedig az RTL Híradóhoz került, ahol jelenleg is dolgozik. Almamátere pedig visszahívta tanítani, ami hatalmas megtiszteltetés számára.

Szabadidejében rendszeresen sportol, lételeme a mozgás. Másik szenvedélye pedig az olvasás, ezért is tevékenykedik szívesen az olvasásnépszerűsítés területén. Ennek kapcsán hozta létre 2017-ben a Nincs időm olvasni kihívást, mellyel mindenkit arra buzdít, hogy szakítson időt az olvasásra. A kihívás lényege, hogy minden hónapban az általa megadott témában kell elolvasni egy könyvet. Könyvmolyoknak ez a szám meg sem kottyan, de annak, akinek nincs rá ideje, akár óriási kihívás is lehet.

Ági törekvése nagyon népszerű lett: már több, mint 16 ezren csatlakoztak a kihíváshoz. A közösségi oldalakon előszeretettel posztolnak olvasmányaikról a kihíváshoz csatlakozók és használják a #12hónap12könyv és a #nincsidomolvasni hashtageket.  Rendszeresen szervez találkozókat a kihívás résztvevőinek az ország különböző területein, amik szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

A kihívás kapcsán már két Olvasónapló is készült, amiben az olvasni szeretők vezethetik olvasmányélményeiket.

Ezen kívül rendszeresen készít poadcasteket is, melyeket a következő linken vissza lehet hallgatni: https://szabadosagnes.blog.hu/2019/09/19/itt_meghallgathatod_a_lapozz_a_99-re_legujabb_epizodjait_osszegyujtve

 

Másik kezdeményezése az olvasásnépszerűsítés terén az „Életem könyve kampány”, melyben ismert emberek segítségével mutatja be, hogy olvasni igenis menő! „Olyan hírességeket kértem meg, hogy árulják el nekem, mi életük legmeghatározóbb olvasmányélménye, akikre méltán fel lehet nézni, mert szakmájukban kiemelkedőt alkotnak, alkottak, és érdekes személyiségek! Hisz ki ne lenne kíváncsi példaképe kedvenc könyvére? Vagy hogy neki miért éppen az. Milyen élmény fűzi hozzá? Mit jelent neki?” – foglalja össze a kampány lényegét weboldalán Szabados Ági. A kampányban résztvevő hírességek ajánlásait a következő linkre kattintva lehet megtekinteni: https://szabadosagnes.blog.hu/tags/eletemkonyve

 

A legújabb kezdeményezése pedig a Libri Könyvesboltokkal együttműködve a KultTér videósorozat, melyben havonta egy-egy izgalmas könyvet mutat be végig járva a történet helyszíneit. A videók a Libri Könyvesboltok YouTube csatornáján megtekinthetők. (https://www.youtube.com/channel/UCWmwcPyrGZnaGrgHNHVjx_Q)

 

A kialakult veszélyhelyzetre tekintettel Ági egy újabb kihívást indított Facebook oldalán, mely arra buzdít mindenkit, aki csak teheti, hogy maradjon otthon és töltse szabadidejét hasznosan, olvasással. Ő pedig tervezi, hogy minél többször bejelentkezik majd ezzel is felpezsdítve az otthoni életet. A kihívásban résztvevőket arra kéri, fényképezzenek és használják az #otthonolvasok hashtaget.

A Book24 csapata pedig csatlakozott a kihíváshoz egy nyereményjátékkal, melyben könyvutalványt lehet nyerni. (https://www.book24.hu/hir/otthonolvasok)

 

Kövessétek Ágit a Facebookon (https://www.facebook.com/szabadosagnes1/), az Instagramon (https://www.instagram.com/szabadosagi/?hl=hu), böngésszetek weboldalán (https://szabadosagnes.hu/) vagy blogján (https://szabadosagnes.blog.hu/).

Aki teheti, maradjon otthon…és olvasson! #maradjotthon #otthonolvasok

please do NOT follow this link