Lezajlottak az Országos Könyvtári Napok és a Krúdy-hét Várpalotán

2013. október 7-18.

A Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár az idei évben is résztvevője volt az Országos Könyvtári Napoknak, amely városunkban egybefonódott a Krúdy Gyula születésének 80. évfordulója alkalmából megrendezett tematikus héttel. 2013-ban az emberi kapcsolatok kerültek a könyvtári napok középpontjába. A hét eseményei Várpalotán is a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás és az elfogadás témaköreire fókuszáltak.

Helytörténeti séta Krúdy Gyula nyomában Várpalotán

2013. október 7-én Csepin Péter hagyományőrző volt a vendégünk, aki izgalmas vetített képes előadásában számolt be a lóháton megtett Északi Portyáról, melynek útvonalán több észak-európai országot jártak be társával, Bakó Sándorral.

2013. október 8-án Budai László könyvtárvezető tárta a hallgatóság elé kutatásai eredményeit "Történelem - család - egyén" címmel, amelyek révén újabb adalékokkal bővült Palota 15-16. századi történelme.

2013. október 9-én rendhagyó osztályfőnöki órára hívtuk meg a Faller Jenő Szakképző Iskola tanulóit, akiknek Klausz Melinda marketing szakértő tartott interaktív előadást a közösségi oldalakon való barátkozás és ismerkedés veszélyeiről és a kapcsolattartás etikettjéről.

2013. október 9-én a Jó Szerencsét Művelődési Központban nagyszámú hallgatóság előtt árult el számos érdekes történetet kalandos újságírói pályájának emlékezetes pillanataiból Vujity Tvrtko, a "Pokoli történetek - angyali történetek (Két óra alatt a Föld körül)" című közönségtalálkozón.

2013. október 11-én a Biwak Egyesület mutatkozott be az érdeklődőknek. Rendezvényük célja a via ferrata és a hegymászás népszerűsítése volt. Izgalmas és sokszor veszélyes hegymászások, túrák felidézésével szereztek újabb kíváncsi érdeklődőket e sportágnak.

Biwak Egyesület bemutatkozása

2013. október 12-én a Két Bagoly Fogadóban gyűltek össze Krúdy Gyula írásművészetének tisztelői, ahol elköltöttük a XIV. Szindbád vacsora fogásait. Nemcsak a Krúdy műveit idéző ételek, hanem az est "irodalmi fogásai" is hozzájárultak a vacsora különleges hangulatához. A Szindbád vacsorát a Duende Színjátszócsoport műsora nyitotta meg. Az est irodalmi házigazdája, Fráter Zoltán irodalomtörténész az egyes fogások feltálalása előtt felidézte Krúdy Gyula írásművészetének "ízeit" és "illatait" az "Étel és élet Krúdy Gyula műveiben" téma köré felfűzött előadásában.

2013. október 13-án a gyerekeknek szóló mesedélutánnal és népi játszóházzal zártuk az Országos Könyvtári Napok programjait Várpalotán, amelyen Fábián Éva mesemondó műsorát hallgathatták meg a gyerekek, valamint Kutenicsné Izer Viktória zenés foglalkozásán vehettek részt. A kézműves foglalkozáson Farkas Attiláné és Ilyés Zsuzsa vezetésével  varázslatos játékok készültek színes fonalakból  a szarvacska segítségével.

Mesedélután és népi játszóház

Az Országos Könyvtári Napok folytatásaként a következő hét Krúdy Gyula várpalotai kötődésének megismertetését célzó irodalmi hagyományőrzés jegyében telt.

2013. október 14-én helytörténeti séta keretében kerestük fel a Krúdy Gyulához kötődő helyszíneket Várpalota belvárosában. A sétát Budai László könyvtárvezető és Volekné Temesi Zsuzsanna könyvtáros vezette. A helytörténeti séta egyes állomásain (a Jókai utcában, a Rejcsúrban és a vár mellett) részletek hangzottak el a palotai tájat és az itt élő embereket megidéző írásaiból.

Helytörténeti séta Krúdy Gyula nyomában Várpalotán

2013. október 18-án rendhagyó irodalomóra keretében tudhattak meg érdekes irodalomtörténeti összefüggéseket Krúdy Gyuláról és a századforduló magyar prózairodalmának "kismestereiről" - megújítóiról a Thuri György Gimnázium tanulói Kelemen Zoltán irodalomtörténésztől, a Szegedi Tudományegyetem  adjunktusától.

2013. október 18-án délután a felnőtt közönség számára tartott előadást Kelemen Zoltán irodalomtörténész "A tegnapok ködlovagja - Krúdy Gyula" címmel napjaink irodalomtörténet-írásának Krúdy-értelmezéseiről és megközelítéseiről.

2013. október 18-án a fenti előadást közvetlenül megelőzve nyitottuk meg a "Krúdy Gyula és Várpalota" című helytörténeti kiállítást a városi könyvtár előadótermében, amelynek anyagát a helytörténeti gyűjteményünk érdekes dokumentumaiból válogatta Varga Zsoltné könyvtáros. A rendhagyó kiállítás-megnyitót Pócsik József tanár, iskolaigazgató tartotta.

Volekné Temesi Zsuzsanna

(Forrás: krudylib)

please do NOT follow this link