Az aktív időskor lehetőségei hazánkban és az Európai Unióban

Szili Valéria előadása

A Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt 2012. február 29-én (szerda) 17 órára a városi könyvtárba (8100 Várpalota, Szent István út 28.)

Az aktív időskor lehetőségei hazánkban és az Európai Unióban című előadásra

Előadó: Szili Valéria (Fejér Megyei Europe Direct Iroda vezetője)

Az Európai Bizottság javaslatára a 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. Szili Valéria, a Fejér Megyei Europe Direct Iroda vezetője előadásában az európai uniós kezdeményezés célját és a megoldandó feladatokat foglalja össze.

A politikusok és az érintettek előtt álló feladat, hogy elősegítsék, hogy az idős emberek tevékenyen és önállóan tudjanak élni, illetve jobb munkafeltételek álljanak rendelkezésre a növekvő számú idősödő korosztály számára, s ne legyen kihasználatlan az a társadalmi kapacitás, amivel az idősebbek rendelkeznek.

Az aktív időskor megvalósítása kihívást jelent a fenntartható államháztartás, de különösen az egészségügyi ellátás és a nyugdíjak finanszírozása szempontjából. Igen sokféle területen kell intézkedéseket hozni ennek érdekében, például a foglalkoztatásban, az egészségügyi ellátásban, a szociális szolgáltatásokban, a felnőttképzésben, továbbá az önkéntesség, a lakhatás, az informatikai szolgáltatások vagy a közlekedés terén. E kérdések megoldásában elsődleges szerepe van a nemzeti, regionális és helyi önkormányzatoknak, valamint a civil társadalomnak és a szociális partnereknek.

A TIT Várpalotai Szervezetével, a Várpalotai "Írisz" Nőegyesülettel, a Városi Nyugdíjas Klubbal és az Inotai Közösségi Ház Nyugdíjas Klubjával közös rendezvény

Támogató: Külügyminisztérium („A közkönyvtárak uniós programjának 2011. évi támogatása”  című pályázat keretében)

(Forrás: krudylib)

please do NOT follow this link