Sikeresnek értékeli a városi könyvtárban 2013 februárja óta működő Winkler Márton Tehetségpont eddigi munkáját Budai László könyvtárvezető

Tehetségpontunk különös helyzetben van, hiszen nem kötődik iskolához, ami lehetővé teszi számunkra az abszolút szabadságot a tudományos munkában, emellett pedig bővíti a potenciális gyermek résztvevők körét is, hiszen nemcsak egy intézmény diákjaival tudunk dolgozni - mondja a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője, aki hozzáteszi, ugyanakkor a gyermekek nehezebben elérhetőek, kevésbé megszólíthatóak, ezért szoros kapcsolatban kell lenniük a bevont partnerintézményekkel.

Céljuk nem egyetlen tantárgyhoz köthető ismeretek bővítése, készségek, képességek fejlesztése, hanem egyfajta interdiszciplináris szemlélet átadása, azaz a gyerekeket több tudományba bevezetni, minél több kutatási módszerrel megismertetni, illetve ehhez kapcsolódóan a hazai kutatóintézetek munkájába bepillantást adni, a kutatókkal szakmai kapcsolatot kialakítani. Ezen kívül nagy hangsúlyt helyeznek a személyiségfejlesztésre is.

A Magániskola Tehetségfejlesztő Tanácsa mellett együttműködnek többek között a Thuri György Gimnáziummal, az Életfa Közhasznú Egyesülettel és a Pétfürdő Értékei Alapítvánnyal is. A fenti célok megvalósítása érdekében négy alkalomból álló előadássorozatot is szerveztek a könyvtárban, ahol a tehetséges kezeléséről, pályaválasztásáról hallhattak hasznos információkat az érdeklődők.

Pályázatok segítségével folyamatos programokat szerveznek a velük kapcsolatba kerülő fiataloknak. A Gazdagító programpárok című pályázatban egyrészt kutatóintézetek és múzeumok látogatása, másrészt helyi természettudományos és humánjellegű, személyiségfejlesztő foglalkozások sorozata kapott helyet, míg a „Tizenkettő nem egy tucat!” című pályázatban a pályaorientáció és a személyiségfejlesztés részeként olyan életszerű szituációk megismerését tették lehetővé a fiataljaik számára, mint a médiaélet és interjúadás. Utóbbi munkában Darkóné Antalóczy Zsuzsa, a Várpalotai Hírcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt a diákok segítségére.

Forrás: Várpalota város honlapja

please do NOT follow this link