Olvasmányos helytörténet

A palotai pácolt nyúl receptje jól megfér a Thury-vár bemutatásával és a helyi bányászat történetével abban a most megjelent várpalotai kötetben, amelynek ünnepélyes bemutatóját kedden tartották a városi könyvtárban.

Az intézmény különtermében Csővári János, a kötetet a Helyi Értéktár Bizottság támogatásával kiadó Könyvtárpártoló Alapítvány elnöke elmondta, azért fontos a Várpalota múltból örökölt értékei című könyv kiadása, hogy a téma iránt érdeklődők mellett a következő generációnak is legyen módja megismerkedni a város múltjával, értékeivel.

A Budai László könyvtárvezető által jegyzett, 600 példányban megjelent kötet bemutatását Petrovics László, a Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke vállalta magára. Elmondta, a várpalotai általános iskolákban a honismeret órákon is jól használható az alapos gyűjtemény, amely fényképekkel illusztrálva vezeti végig az olvasót a városon. - Építészeti örökségeink közül a Thury-várat mint a térség jelképét nagy tisztelettel és tárgyszerűséggel mutatja be a könyv, de a Zichy-kastély és több más fontos épület, a védett várpalotai sírok és az inotai római kori halomsírok, természeti értékeink, valamint köztéri szobrok és emlékművek is helyet kaptak az oldalalakon - mondta el Petrovics László. A Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke hozzátette, a város 20. századi története is megelevenedik a könyvben.

Szerző: Szabó Péter Dániel
Forrás: Napló, 2014. október 15. (70. évf. 241. sz. 3. p.)

 

Várpalota múltból örökölt értékei című kötet bemutatója

Várpalota múltból örökölt értékei című kötet bemutatója

please do NOT follow this link