A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" fődíjasa

„Egyrészt meglepetés, másrészt nagy öröm volt számomra, amikor kihirdették a pályázat eredményét”
– Interjú Radnai Bálinttal

 

 

Évről évre hirdeti meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” elnevezésű pályázatát, melyre idén a különböző Tehetségpontokban és a Tehetségsegítő Tanácsoknál felfedezett 25 éven aluli fiataloknak volt lehetőségük pályázni. Várpalotán a Krúdy Gyula Városi Könyvtár Winkler Márton Tehetségpontjának ajánlása alapján Radnai Bálint, a Lovassy László Gimnázium tanulója nyerte meg az említett pályázat fődíját.

 

A tehetseg.hu oldalán olvasom, hogy milyen eredményeket értél el a különböző matematika versenyeken: Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2014. országos 4. hely; Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2014. országos 1. hely; Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2014. országos 1. hely és még sorolhatnám. Honnan jött az érdeklődésed a matematika iránt?

Tudat alatt már óvodás korom előtt érdekelt a természettudomány ezen ága. A szüleim visszaemlékezései szerint megjegyeztem az autók rendszámait, és már akkor tudtam fejben számolni. Ezen kívül édesapám matematikatanár, így minden bizonnyal tőle is örököltem azt a képességet, amely a számok iránti érdeklődésemet magyarázza.

 

Ezek szerint már kisgyermekként is tudtad, hogy melyik terület lesz később az, amely iránt elkötelezettséget szeretnél vállalni. Mi motivált eddigi tanulmányaid során, minek köszönhető, hogy szinte nem volt még olyan matekverseny, amelyben ne lettél volna országosan az első tíz helyezett között?

Az inspiráció elsősorban otthonról jött, a szüleim sokat foglalkoztak velem, sokat játszottunk, beszélgettünk. Ezen keresztül tanultam meg olvasni ötévesen. A várpalotai Rákóczi Telepi Tagiskolában – ahol tanulmányaimat kezdtem – Huszár Mónika alsó tagozatos matematika tanárnőm felfigyelt rá, hogy jól bánok a számokkal, és biztatott, hogy érdemes lenne magasabb szinten is foglalkozni ezzel a tantárggyal. Amikor felső tagozatos lettem, Gerstmárné Takács Beatrix tanárnő támogatásával és segítségével tovább mélyült a reáltantárgyak iránti érdeklődésem, így nem volt kérdés, hogy melyik tudományterülettel szeretnék foglalkozni a későbbiekben.

 

Felvételt nyertél a veszprémi Lovassy László Gimnáziumba, ami köztudottan a megye egyik legerősebb gimnáziumának számít. Miért választottad ezt a középiskolát?

Bár a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium is szóba került az iskolaválasztásnál, fontos szempont volt számomra, hogy az otthonomhoz közel legyen a középiskola, ahol tanulok. Így esett a választás Lovassy László Gimnáziumra. Itt is van lehetőségem arra, hogy magasabb szinten tanuljak tárgyakat, a matematika specializációs osztály – ahova járok – kiválóan felkészít az egyetemi tanulmányokra. Emellett minden tanévben 5 hétvégét töltök el az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában, ami még inkább segít a sikeres eredmények elérésében.

 

Úgy gondolom, hogy jól döntöttél, hiszen tudvalevő, hogy erről a tagozatról szinte mindenki első lépésben jut be egyetemre, főiskolára. Milyen tantárgyak, tanulmányi területek érdekelnek még a matematikán kívül?

A matematika mellett a fizika és az informatika is szerepel a kedvenc tantárgyaim között. Az informatikát még nyolcadikosként, egy grafikai programozó versenyen való szereplés után kedveltem meg, azóta már jól elsajátítottam a módszeres programozás alapjait. A Nemes Tihamér Programozói Versenyen elért 8. helyezésemnek köszönhetően részt vettem az informatika diákolimpia válogatóversenyén. A fizikát – ahogy a matematikát is – a kötelező tanórákon kívül szakköri foglalkozásokon tanulom, melyek segítségével még jobban fel tudok készülni egy-egy versenyre.

 

Látom, minden alkalmat megragadsz arra, hogy megmérettesd magad és bizonyítsd a tudásod.

Ez igaz, bár soha nem az volt a célom, hogy másokat megelőzzek, inkább az, hogy egy olyan közösségnek legyek a tagja, ahol meg tudok ismerkedni a hozzám hasonló érdeklődésű fiatalokkal. Egy kilencnapos nemzetközi zakopanei matematikatáborba kaptam meghívást a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen elért országos II. helyezésemnek köszönhetően. Júniusban pedig részt vettem a KöMaL Nyári Fizikatáborában.

 

Mivel foglalkozol a szabadidődben?

A zene és a sport fontos szerepet tölt be mindennapjaimban. Több hangszert is kipróbáltam már, játszottam furulyán, klarinéton és tenorkürtön, most zongorázni tanulok. Ami a sportolást illeti, öt évvel ezelőtt kezdtem el karatézni, de ha időm engedi, szívesen futok. Ezeken kívül sakkozni szoktam, két évig tagja voltam a Péti MTE sakkcsapatnak.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" programmal?

Molnárné Dr. László Andrea foglalkozásokat tartott a tehetségprogrammal kapcsolatban. Ő javasolta, hogy jelentkezzek erre a pályázatra. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy megnyerem a fődíjat, de úgy gondoltam, hogy egy próbát megér, nem veszítek semmit, ha kitöltöm a jelentkezési lapot. Egyrészt meglepetés, másrészt nagy öröm volt számomra, amikor kihirdették a pályázat eredményét, és én lettem a három fődíjas egyike.

 

Mik a terveid a későbbiekben? Gondolkoztál már azon, hogy melyik egyetemen tanulnál szívesen?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vagy a Budapesti Műszaki Egyetem az a két felsőoktatási intézmény, amelyeken gondolkodom, de ez még nem körvonalazódott teljesen. Ami biztos, hogy matematikával és informatikával szeretnék mélyebben foglalkozni és néhány év múlva tapasztalatszerzés céljából külföldön is szeretnék rövidebb-hosszabb időt eltölteni. Egyelőre igyekszem a lehető legtöbb munkát belefektetni abba, hogy kellőképpen megalapozzam a jövőmet.

please do NOT follow this link