Lezajlottak az Országos Könyvtári Napok a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Országos Könyvtári Napok logójaA THURY-VÁR Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár is résztvevője volt a 2014. október 13-19-ig zajló Országos Könyvtári Napoknak, amely az idei évben a "Találkozzunk a könyvtárban!" mottó köré szerveződött azzal a céllal, hogy programjainkkal is érzékeltessük felhasználóinknak és a könyvtári szolgáltatásokat jelenleg nem igénylő lakosság felé, milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban, valamint milyen sokszínű tevékenységrendszerrel végezzük kultúraközvetítő tevékenységünket.

Koncz Eszter pszichológus előadása2014. október 13-án Domján-Koncz Eszter család- és párkapcsolati tanácsadó szakpszichológus, a helyi Nevelési Tanácsadó fiatal munkatársának előadását hallgattuk meg Serdülőkor - a legnehezebb időszak?  címmel, melyet szülőknek, pedagógusoknak és az érintett fiataloknak szántunk.  Az élvezetes, oldott hangvételű előadásban a serdülőkor biológiai és lelki történéseit, a "normálisba" még beleférő, illetve a már deviáns jelenségeket vette számba. (a TIT Várpalotai Szervezetével közös rendezvény)

Várpalota múltból örökölt értékei című könyv bemutatója (Csővári János, Petrovics László)Budai László: Várpalota múltból örökölt értékei című könyvbemutató közönsége2014. október 14-én Budai László: Várpalota múltból örökölt értékei című kötet bemutatója zajlott le a könyvtárunkban, amely a Könyvtárpártoló Alapítvány kiadásában és a Helyi Értéktár Bizottság támogatásával jelent meg. A könyv bőséges információkat nyújtva veszi számba a város épített és természeti értékeit, néprajzi hagyományait, jelentős személyiségeit, civil szervezeteit, valamint a gazdaság különböző ágainak történetét és jelenkori alakulását. A kötetet Petrovics László ny. tanár, a Várpalotai Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke mutatta be a közönségnek. (a Várpalotai Városszépítő és Védő Egyesülettel közös rendezvény)

60 éves a Krúdy Gyula Városi Könyvtár (kerekasztal-beszélgetés résztvevői)60 éves a Krúdy Gyula Városi Könyvtár (kerekasztal-beszélgetés résztvevői) (Dr. Huszár Pál, Csővári János, Szajp Istvánné)2014. október 15-én kerekasztal-beszélgetést és könyvtártörténeti kamarakiállítást rendeztünk abból az alkalomból, hogy 60 éves a Krúdy Gyula Városi Könyvtár. Meghívott vendégeink jelentős szerepet töltöttek be a könyvtár különböző korszakaiban, illetve partnerei, segítői voltak a munkánknak: Csővári János, dr. Huszár Pál, Koncz Józsefné, Kriszt Istvánné, Madaras Annamária, Neményi László, Szajp Istvánné.

Író-olvasó találkozó Lackfi JánossalÍró-olvasó találkozó Lackfi Jánossal2014. október 16-án író-olvasó találkozón ismerkedhettek meg és faraghattak közösen rímeket a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola és a Rákóczi Telepi Tagiskola ifjú olvasói Lackfi Jánossal, aki játékos módon és sok humorral vezette be a gyerekeket a kortárs költészet élvezetébe.

Könyvpatika - Seresné Zsidai Borbála biblioterápiás foglalkozásaKönyvpatika - Zsidai Borbála biblioterápiás foglalkozása2014. október 17-én Könyvpatika címmel Seresné Zsidai Borbála tartott biblioterápiás foglalkozást felnőtteknek Örkény István egyperces novellája alapján. A jó hangulatú foglalkozás végén a hangulathőmérőzés is bizonyította, hogy igazi lelki wellnessként hatott a résztvevőkre az irodalmi mű nyomán kibontakozó őszinte beszélgetés. (a Várpalotai "Írisz" Nőegyesülettel közös rendezvény)

Babanyaggató móka-torna Szebeli Villővel2014. október 18-án Szebeni Villő pedagógus babanyaggató móka-tornával segített elmélyíteni az örömteli baba-mama szeretetkapcsolatot a részt vevő kisgyerekek és szüleik között: ölbeli játékokkal, népi mondókákkal, gyermekversek és hangszerek felhasználásával.

 Wersánszki Eduárd - András József - Mircea Baron: Zsil völgye a XX. század elején című kötetének bemutatója2014. október 18-án a Petrozsény várossal fennálló testvérvárosi kapcsolatok erősítését szolgálta a városi könyvtárban rendezett könyvbemutató. Wersánszki Eduárd - András József - Mircea Baron: Zsil völgye a XX. század elején című kötetét a megjelent két szerző és a társszervező várpalotai civil szervezetek szakemberei ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A rendezvény keretében adta át ünnepélyes keretek között a Thury Díjat Wersánszki Eduárdnak Talabér Márta polgármester. (a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesülettel és a Rákóczi Telepi Baráti Körrel közös rendezvény)

XV. Szindbád vacsora (TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad műsora) (Rábai Zsanett, Horváth Imre)XV. Szindbád vacsora közönsége2014. október 18-án este tartottuk meg a XV. Szindbád vacsorát a Két Bagoly Fogadóban. A városi könyvtár által szervezett irodalmi vacsorákon nemcsak a Krúdy műveit idéző ételek, hanem az "irodalmi fogások" is hozzájárulnak az est sajátos hangulatához. A nagy hagyományú rendezvény célja a Krúdy-kultusz ápolása és továbbéltetése településünkön az irodalomszerető közönség körében. Az idei évben az est irodalmi programját a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadának két művésze (Rábai Zsanett és Horváth Imre) adta elő a "Nagy kópé" címmel. Krúdy Gyula kedvenc nótáit húzta: Mihók István cigányprímás és zenekara.

Kassovitz László mesét mond2014. október 19-én, a könyves vasárnap délelőttjén Kassovitz László mesemondásában gyönyörködhettek és a mesék varázslatos világában mártózhattak meg a részt vevő gyerekek.

Volekné Temesi Zsuzsanna

please do NOT follow this link