Kiállítási ajánló: In memoriam - az első világégés pillanatai

A nagy világégést idéző két értékes kiállítás látogatható jelenleg a Thury-várban, amelynek megnyitóját október 10-én pénteken tartottuk. Az egyik a vár folyosóján korabeli fotókon ábrázolja a harcokba induló inotai és palotai bakákat, vagy a front mögötti élet egy-egy pillanatát villantja fel csoportképeken a Krúdy Gyula Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményéből, illetve a lakosságtól a kiállításra kölcsön kapott és digitalizált archív fotók segítségével. Láthatunk még tábori levelezőlapokat, a családtagok által a frontra küldött leveleket, a háború mindennapjait megörökítő naplót, amelyek megrendítő dokumentumai a katonák által átélt szenvedéseknek.

A Thury teremben pedig egy vándorkiállítás kapott helyet a falakon, amely az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság (OKIT) pályázatára beérkezett képzőművészeti alkotásokon keresztül teszi átélhetővé az utókor számára az első világháború sötét arcát. A kiállítási anyag a Zonta International Hévíz Térségi Klub segítségével jutott el Várpalotára, s október 30-ig tekinthető meg.

Jó szívvel ajánljuk a két kiállítást iskolai csoportoknak, hiszen kiváló lehetőség rendhagyó történelemóra keretében közelebb hozni az ifjúsághoz a múlt e tanulságos szeletét, valamint a felnőtt érdeklődőknek, akik esetleg felmenőiket is felfedezhetik a helytörténeti kuriózumokat jelentő fotókon.

 

Első világháborús hősök arcképcsarnoka

please do NOT follow this link